Lokomo – 100 vuotta konepaja- ja terästeollisuutta
9.5.–13.12.2015

Erikoisnäyttely Lokomo – 100 vuotta konepaja- ja terästeollisuutta esittelee vuonna 1915 perustetun yhtiön vaiheita ja tuotantoa.Vasemmalla Lokomon konepaja, oikealla teräsvalimo. Kuva 1920-luvulta. Oy Lokomo Ab perustettiin höyryveturitehtaaksi. Olosuhteiden pakosta tuotantoa oli kuitenkin laajennettava. Historiansa aikana yhtiö on valmistanut satoja erilaisia metalliteollisuuden tuotteita kuten vetureita, murskaimia, alasimia, kirkonkelloja, maansiirtokoneita, venttiileitä, lämmityskattiloita, tykinputkia, nostureita, metsäteollisuuden koneita, sukellusaluksia…

Osaava konepaja ja edistyksellinen terästehdas ovat olleet keskeiset tekijät yhtiön menestyksessä. Pitkän historian taustalla on ollut hyvien toimintamallien siirtäminen sukupolvelta toiselle. Ammattiosaamisen jatkumisen turvaaminen on ollut selviytymisen elinehto. Lokomon perinteisiin on kuulunut voimakas tahtotila; kun jotain päätettiin, niin se sitten myös tehtiin. Asiakkaalle ei koskaan sanottu ei, vaan pystymme tekemään!

Vaikka Lokomon omistajat ovat useaan kertaan vaihtuneet, jotain pysyvääkin on jäänyt. Vanhat tehdasrakennukset eri vuosikymmeniltä muistuttavat pitkästä historiasta. Myös henkinen perintö elää. Vieläkin kuulee puhuttavan Lokomon hengestä, jota toimitusjohtaja Armas T. Nikander nostatti vuonna 1947 seuraavasti: ”Entisiltä ajoilta kuulemme kehoituksen: Kulje tietäsi suoraan eteenpäin ja työskentele sekä toimi tarmolla parhaasi mukaan sillä tieosuudella, jonka olet saanut kuljettavaksesi. Niin kuin edelliset sukupolvet ovat sinulle raivanneet tietä, niin tulee sinunkin vuorollasi raivata maaperää jälkeesi tuleville”.

21.5.2015 ilmestyi historiikki “Lokomo – 100 vuotta konepaja- ja terästeollisuutta”. Teoksen on kirjoittanut Mika Törmä ja kustantanut Metso Minerals Oy. Teoksessa on 232 sivua ja sen hinta 20 euroa.

Suosittele muillekin

Ajankohtaiset

Tutustu myös näihin

Menneet näyttelyt

Pyynikinlinna 100 vuotta
Menneet näyttelyt

Pyynikinlinna 100 vuotta 24.2.2024-2.6.2024

Näyttelyssä esitellään Pyynikinlinnan vaiheita sadan vuoden ajalta. Esillä on myös arkkitehti Jarl Eklundin rakennuspiirustusten helmiä ja arkkitehtitoimisto Hanna Lyytinen Oy:n esittely Pyynikinlinnan peruskorjauksesta vuonna 2020.

LUE LISÄÄ!