Pyynikinlinna

Pyynikinlinna sijaitsee viime vuosisadan alkupuolella rakennetussa rauhallisessa huvilakaupunginosassa.Rakennuksen ikkunoista, terasseilta ja puutarhasta avautuu esteetön näköala Pyynikin hongikkoon ja Pyhäjärvelle sekä vain kilometrin päässä olevaan kaupungin ydinkeskustaan.

Arkkitehti Jarl Eklundin suunnittelema Pyynikinlinna valmistui vuonna 1924.

Kaksikerroksinen, vaaleaksi rapattu tiilirakennus monine klassisine yksityiskohtineen kertoo antiikin ja italialaisen rakennustaiteen ihailusta ja soveltamisesta 20-luvun pohjoismaiseen klassismiin.

Pyynikinlinna oli suomalaisen kenkäteollisuuden uranuurtajan vuorineuvos Emil Aaltosen (1869-1949) ja hänen jälkeläistensä pitkäaikainen koti.

Aaltonen osti Pyynikinlinnan vuonna 1932 sekä asunnokseen että kasvavan taidekokoelmansa tiloiksi.

Vuonna 1984 Pyynikinlinna kunnostettiin Aaltosen tyttärentyttären, Eila Kivekkään toimesta näyttelyiden ja erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen soveltuvaksi.               

Arkkitehti Markku Komosen suunnittelemissa muutostöissä säilytettiin rakennuksen alkuperäinen ulkoasu ja yksityisen kodin tuntu.

Vuosina 1983-2003 Pyynikinlinnan toiminnasta vastasi Kannus Production Oy. Tänä aikana Pyynikinlinnassa järjestettiin lukuisia nykytaiteen näyttelyitä, sekä mm. neljä Länsi-Afrikan kulttuureita esittelevää näyttelyä.

Samaan aikaan syntyi Pyynikinlinnan kokoelma, jota edelleen kartutetaan yksityisin varoin.

Emil Aaltosen museo

Pyynikinlinnassa avattiin 8.6.2004 Emil Aaltosen Säätiön ylläpitämä teollisuus- ja taidemuseo. Pääkerroksen pysyvä näyttely esittelee Emil Aaltosta (1869-1949) ja hänen taidekokoelmaansa. Museon tarkoituksena on vaalia vuorineuvos Emil Aaltosen muistoa sekä edistää teollisen kehityksen tunnetuksi tekemistä. Tarkoitustaan museo toteuttaa ylläpitämällä Pyynikinlinnassa teollistumisen kehitystä, Emil Aaltosen elämäntyötä sekä hänen taidekokoelmaansa esittelevää näyttely- ja tutkimustoimintaa ja järjestämällä Pyynikinlinnassa museon tarkoitukseen sopivia kulttuuritilaisuuksia, vaihtuvaa näyttelytoimintaa sekä muita tapahtumia.

Emil Aaltosen säätiö

Kenkätehtailija, vuorineuvos Emil Aaltosen v. 1937 suomenkielisten tutkijoiden luovan tieteellisen työn tukemiseen perustama, vuosittain apurahoja jakava säätiö. Sen toimitilat ovat 1990-luvun alusta sijainneet Pyynikinlinnassa Emil Aaltosen entisessä kirjastossa.


www.emilaaltonen.fi