Emil Aaltonen – Teollisuusmies ja kulttuurin ystävä

Museokävijä tutustuu Emil Aaltoseen paitsi yksityishenkilönä ja liikemiehenä myös kansallisen kulttuurin ja tieteen tukijana.

Aaltonen aloitti uransa kenkätehtailijana 1800-luvun lopulla Hattulassa ja Tampereelle siirryttyään nousi nopeasti teollisuusmieheksi, jonka omistuksessa olivat mm. Aaltosen Kenkätehdas Oy, Sarvis Oy ja Lokomo Oy. Teollisuuden lisäksi Aaltoseen elämään liittyi kiinteästi myös kulttuurin ja tieteen vaaliminen.

Emil Aaltosen teollista toimintaa ja hänen perustamaansa säätiötä esitellään yläkerran näyttelyosuudessa. Kävijä pääsee tutustumaan esineistön, kuvien ja aikajanojen avulla Aaltosen omistamien teollisuuslaitosten historiaan. Näyttelyssä käydään läpi Lokomon, Sarviksen sekä Aaltosen omistamien kenkä- ja nahkatehtaiden historiaa. Kustakin löytyy historiaa käsittelevän osuuden lisäksi myös kunkin teollisuudenalan tuotteita esittelevä osuus.

Näyttelyssä on nähtävillä myös Emil Aaltosen henkilökohtaista esineistöä. Esillä on esimerkiksi Emil Aaltosen kengät, juhlakäyttöön tarkoitettu silinteri sekä Aaltosen omistama kaukoputki. Sarviksen varsin monipuolisesta tuotevalikoimasta on asetettu esille tuotteita astioista ja ruokailuvälineistä aina leluihin saakka. Esillä on esimerkiksi Olavi Arjaksen ja Tauno Tarnan suunnittelemia muoviesineitä. Lokomoa esittelevässä vitriinissä on nähtävillä pienoismalleja murskaimista, tiekoneista ja metsätyökoneista. Esillä on myös kenkiä eri vuosikymmeniltä.

Museon videohuoneessa on nähtävillä elämäkertavideo Emil Aaltosesta sekä useita muita videoita liittyen Aaltosen omistamiin teollisuusyrityksiin.

Suosittele muillekin

Ajankohtaiset

Emil Aaltosen museo Pyynikinlinna
Tapahtumat

Taideluennot

To 10.10. klo 17.30 Hollantilaiset ja flaamilaiset taiteilijat Emil Aaltosen kokoelmissa.

To 14.11. klo 17.30 Josef Alasen elämästä ja taiteesta.

Pääsymaksu/Museokortti.

LUE LISÄÄ!

Tutustu myös näihin

Menneet näyttelyt

Pyynikinlinna 100 vuotta
Menneet näyttelyt

Pyynikinlinna 100 vuotta 24.2.2024-2.6.2024

Näyttelyssä esitellään Pyynikinlinnan vaiheita sadan vuoden ajalta. Esillä on myös arkkitehti Jarl Eklundin rakennuspiirustusten helmiä ja arkkitehtitoimisto Hanna Lyytinen Oy:n esittely Pyynikinlinnan peruskorjauksesta vuonna 2020.

LUE LISÄÄ!