Emil Aaltonen – Teollisuusmies ja kulttuurin ystävä

Aaltonen aloitti uransa kenkätehtailijana 1800-luvun lopulla Hattulassa ja Tampereelle siirryttyään nousi nopeasti teollisuusmieheksi, jonka omistuksessa olivat mm. Aaltosen Kenkätehdas Oy, Sarvis Oy ja Lokomo Oy. Teollisuuden lisäksi Aaltoseen elämään liittyi kiinteästi myös kulttuurin ja tieteen vaaliminen.

Emil Aaltosen teollista toimintaa ja hänen perustamaansa säätiötä esitellään yläkerran näyttelyosuudessa. Kävijä pääsee tutustumaan esineistön ja multimedioiden avulla Aaltosen omistamien teollisuuslaitosten historiaan. Multimedioissa käydään läpi Lokomon, Sarviksen sekä Aaltosen omistamien kenkä- ja nahkatehtaiden historiaa. Kustakin löytyy historiaa käsittelevän osuuden lisäksi myös kunkin teollisuudenalan tuotteita esittelevä osuus. Huoneessa on myös Emil Aaltosen elämänvaiheita ja toimintaa esittelevä multimedia sekä multimedia, jossa esitellään Emil Aaltosen säätiön historiaa ja toimintaa.

Huoneessa on nähtävillä myös Emil Aaltosen henkilökohtaista esineistöä. Esillä on esimerkiksi Emil Aaltosen kengät, juhlakäyttöön tarkoitettu silinteri sekä Aaltosen lukemaa kirjallisuutta. Sarviksen varsin monipuolisesta tuotevalikoimasta on asetettu esille tuotteita astioista ja ruokailuvälineistä aina leluihin saakka. Esillä on esimerkiksi Olavi Arjaksen ja Tauno Tarnan suunnittelemia muoviesineitä. Lokomoa esittelevässä vitriinissä on nähtävillä pienoismalleja murskaimista, tiekoneista ja metsätyökoneista. Huoneessa on esillä myös kenkiä eri vuosikymmeniltä, työntekijöiden ansiomerkkejä sekä saksalaisvalmisteinen nahanmittauksessa käytetty laite.

Museon videohuoneessa on nähtävillä myös elämäkertavideo Emil Aaltosesta sekä toinen video, joka vaihtuu kulloisenkin erikoisnäyttelyn mukaan. Lisäksi videohuoneessa on esillä kattava kokoelma Aaltosen omistamissa kenkätehtaissa valmistettuja kenkiä aina 1900-luvun alusta 1980-luvulle saakka.