Sarvis – mukava muoto, kätevä käyttö
8.6.2004-31.12.2005

Museon ensimmäinen erikoisnäyttely keskittyy Sarvis -tuotteisiin. Sarvis Oy:n, joka aloitti toimintansa vuonna 1921, perustivat insinööri Robert Frantsila, paimiolainen maanviljelijä ja kunnallisneuvos Juho Silkkilä sekä kauppias Oskari Kauriinvaha. Yhtiöjärjestys vahvistettiin 23.2.1921 ja perustava kokous pidettiin 7.3.1921 Helsingissä. Ensimmäiseen johtokuntaan valittiin Oskari Kauriinvaha, kunnallisneuvos ja maanviljelijä Artturi Hiidenheimo Vihdistä sekä Emil Aaltonen, joka valittiin johtokunnan puheenjohtajaksi. Yhtiön toimitusjohtajaksi valittiin Robert Frantsila ja kemistiksi Richard Koster. Yhtiön osakkaina oli joukko maatalouden edustajia ja kauppiaita.

Sarvis muokkasi uudesta ihmeaineesta – kaseiinista – kovia käyttöesineitä ja sai raaka-aineen muuttumaan arvokkaaksi luonnonaineeksi. Tämän ilmaisi naulankantaan mainoslause “maidosta norsunluuta” ja tehtaan nimi “Sarvis”, joka tarkoittaa aitoa sarveistuotetta.

Alkuvaiheessa Sarviksen tuotteet saivat hyvän vastaanoton, sillä myynnissä ei vielä ollut kilpailevia ulkomaisia tuotteita. Syksyllä 1922 tilanne kuitenkin jo muuttui. Vaikeuksien johdosta tehdas tuli myyntiin ja lopulta vuonna 1926 Aaltonen merkitsi osake-enemmistön nimiinsä. Tehtaaseen panostettiin ja vuodesta 1927 muodostui jo voitollinen.

Sarviksen tuotteista uuden ajan symboliksi nousi sanko Muovi-Maija, joka tuli markkinoille vuonna 1955. Se oli suurin siihen mennessä Suomessa valmistettu muoviesine ja samalla ensimmäinen suuriin valmistussarjoihin yltänyt muovinen talousesine. Toinen menestystuote oli Tauno Tarnan suunnittelema Katrilli-astiasto, jonka tuotanto aloitettiin 1969. Kolmas mainittava tuote oli Kaj Franckin suunnittelema Pitopöytä-astiasto, joka osoitti että muovi materiaalina ei asettanut rajoja esineen muodolle. Pitopöytä-astiaston tuotanto aloitettiin 1978. Lisäksi Sarviksen tuotantoon kuului lukuisia klassikoksi nousseita tuotteita lasten leluista, kodin astioihin ja teollisuuden välineisiin. Mielenkiintoisena kuriositeettina on Sarviksen valmistama Fotex-niminen kamera. Siitä toivottiin kansainvälisestikin menestyvää tuotetta ja sitä yritettiin lanseerata Helsingin olympialaisten aikana markkinoille. Ajan myötä Sarvis-tuotteet nousivat kansainväliseen menestykseen. Tästä kertoo muun muassa se, että Pitopöytä-astiaston ovat hankkineet kokoelmiinsa Museum of Modern Art New Yorkissa ja Louvren Taideteollisuusmuseo Pariisissa. Museon Sarvis -näyttelyssä on esillä monipuolinen valikoima Sarviksen tuotteita aina napeista astioihin, valaisimista äänilevyihin ja leluista juomakoreihin.

Vuonna 1985 Aaltosen tehtaat Oy luopui Sarviksesta. Nykyisin Sarviksen tuotantoon kuuluneita esineitä valmistaa ruotsalainen Plastgruppen AB.

Kuvanveistäjä Kari Cavén on rakentanut Sarvis-näyttelyä varten teoksen Pinnalla. Näyttelyä varten on laadittu monipuolinen julkaisu tehtaan historiasta “SARVIS – Muovia vuodesta 1921”. Julkaisutekstin ovat laatineet Kristiina Koivuniemi ja Tauno Tarna. Kuvat on ottanut Onerva Utriainen. Kirjassa on 144 sivua ja sen hinta on 20 €.

Suosittele muillekin

Ajankohtaiset

Emil Aaltosen museo Pyynikinlinna
Tapahtumat

Taideluennot

To 10.10. klo 17.30 Hollantilaiset ja flaamilaiset taiteilijat Emil Aaltosen kokoelmissa.

To 14.11. klo 17.30 Josef Alasen elämästä ja taiteesta.

Pääsymaksu/Museokortti.

LUE LISÄÄ!

Tutustu myös näihin

Menneet näyttelyt

Pyynikinlinna 100 vuotta
Menneet näyttelyt

Pyynikinlinna 100 vuotta 24.2.2024-2.6.2024

Näyttelyssä esitellään Pyynikinlinnan vaiheita sadan vuoden ajalta. Esillä on myös arkkitehti Jarl Eklundin rakennuspiirustusten helmiä ja arkkitehtitoimisto Hanna Lyytinen Oy:n esittely Pyynikinlinnan peruskorjauksesta vuonna 2020.

LUE LISÄÄ!